top of page

DE SUN-DΛY KAMADO

3000 jaar geleden ontstonden de eerste Kamado’s in China gedurende de Zhou dynastie. Al snel vonden deze ook hun weg naar Korea en Japan en betekent Kamado eigenlijk “klei oven”. Deze werden in het Westen geïntroduceerd na de tweede wereldoorloog door Amerikaanse soldaten. Sindsdien zijn er vele verschillende merken Kamado’s op de markt en is dit een hippe manier van grillen.

Zoveel meer dan een bbq! De voordelen van een Sun-Day ten opzichte van een gewone metaalgrill zijn de volgende:

Eigenschappen: Projects
DSC_2686 (1).JPG

Keramisch omhulsel

Daar waar stalen BBQs een wanddikte van 2-3mm hebben, verschillen de Keramische BBQs met een wanddikte van ongeveer 2 cm. Beide de aard van het materiaal en de dikte van de wand dragen bij tot de bijzonder isolerende eigenschappen van de Kamado Grill BBQs. Doordat de hitte beter bewaard wordt, drogen uw vlees/vis/groenten minder snel uit voor een buitengewoon sappig resultaat.

DSC_1181.JPG

Temperatuur

De Kamado Sun-Day kan een breed bereik qua temperatuur aan: een constante temperatuur van 50°C tot 400°C zijn absoluut geen probleem. Bepaal zelf de temperatuur van uw grill door de luchttoevoer van de grill aan te passen. Dit kan door de grootte van de opening vanboven en vanonder te bepalen.

Dit maakt van de Komado Sun-day een heel versatiel toestel, die de grill-master toelaat om vlees gedurende meerdere uren traag te garen of brood of pizza’s te bakken op hoge temperaturen.

DSC_2313.JPG

Kenmerken

Tover de Sun-Day in een oogwenk om tot een oven dankzij de heat-deflector. Dit is een Keramisch tussenstuk die ervoor zorgt dat uw ingrediënten zich niet rechtstreeks boven de hete kolen bevinden. De Keramiek neemt de hitte van de kolen op en straalt die gelijkmatig uit voor een perfecte cuisson.

In tegenstelling tot een gas bbq kan je de Sun-Day Kamado ook gebruiken als “smoker” om uw ingredienten die extra gerookte dimensie te geven. Dankzij de ronde vorm van de Grill die de convectie bevordert, blijven de hitte alsook de rook circulair rondom de ingrediënten gaan. Voeg hiervoor gewoon houtsnippers van uw favoriete houtsoort toe. Voor een extra dimensie kunnen deze in bier, whisky of rum bevochtigd worden.

DSC_1179.JPG

Duurzaam

De Sun-Day is gemaakt uit hoogwaardige materialen: Deze grill koop je voor het leven!

Ook voor de planeet is de Sun-Day duurzamer dan open grills. Door de gelimiteerde luchttoevoer en de goed geïsoleerde wanden branden de kolen trager en gecontroleerd.

GOED OM TE WETEN

Gebruik van de Sun-Day Kamado: tips & tricks

Eigenschappen: Text

Aansteken

Gebruik best natuurlijke aanmaakblokjes en natuurlijke houtskool. Die bezitten geen chemicaliën die de poreuze wand van het keramiek zouden binnendringen. Schuif bij het aansteken de onderste ventiel volledig open voor een maximale luchttoevoer.

Indirect cooking & slow cooking

Indirect koken is één van de grootste voordelen van de Kamado. Hiervoor heb je een tussenstuk nodig: de warmte deflector* bij de Sun-Day Family; de pizzasteen* bij de Sun-Day Medium en Small.  

Met de warmte deflector of pizzasteen kun je indirect koken. Plaats het tussenstuk onder het rooster zodat de warmte zich gelijkmatig verspreidt langs de wanden. De Kamado is op die manier omgevormd tot een echte bbq oven.

Uitdoven

Sluit beide ventielen zodat er geen zuurstoftoevoer meer is. De bbq zal langzaam uitdoven. Gebruik geen water, door de grote temperatuurverschillen en de poreuze wand zou dit de Kamado kunnen beschadigen.

Assen verwijderen

Verwijder regelmatig de assen voor een optimaal zuurstoftoevoer. Bij de Sun-Day Family is er een asverwijdersysteem* voorzien waarbij men de assen gemakkelijk kan verwijderen met een metalen recipiënt. De Sun-Day Small en Medium zijn voorzien van een aspook* om de assen te verwijderen.

Reinigen

De Kamado is zelfreinigend. Eens de Kamado verhit wordt vanaf 260°C gedurende 30 minuten, schroeit al het voedsel en het uitschot eraf. Maak vervolgens de Kamado schoon als deze volledig is afgekoeld. Gebruik hiervoor een borstel om het roet en uitschot af te schrapen. Gebruik GEEN water of andere schoonmaakmiddelen om de binnenkant van uw Kamado te reinigen. De wanden zijn poreus en zullen de vloeistoffen absorberen, dit kan de Kamado beschadigen. Het rooster zelf kan gereinigd worden met een mild, niet-corrosief reinigingsmiddel. De buitenkant kan je reinigen met een vochtig doek.

Haal meermaals per seizoen alle assen weg voor een optimale zuurstoftoevoer. Dit zal voor betere werking zorgen van de bbq.

Onderhoud en opslag

Na een aantal keren de Kamado gebruikt te hebben kan het zijn dat door de temperatuurverschillen de metalen ring rondom de grill wat uitzet en losser komt te liggen. Je kan in dit geval de bouten gewoon terug aanspannen.

Eens de Kamado volledig is afgekoeld kan deze afgeschermd worden met de regenhoes* bij de Sun-Day Family en Medium.  De bambootafels* van de Sun-Day Family kun je gemakkelijk eraf halen. Bij langdurig niet-gebruik is het aangeraden om de bambootafels op een droge plaats te bewaren.

 * Deze must-have accessoires zijn inbegrepen bij Sun-Day 😉

Eigenschappen: List

De Sun-Day Kamado staat voor unieke momenten met heerlijk eten dat vrienden en familie verenigt. Dankzij het gemak in gebruik en de vele mogelijkheden die de Sun-Day biedt, zullen uw gasten steeds versteld staan van de culinaire prestaties.

Eigenschappen: Text
Eigenschappen: Pro Gallery
bottom of page